home info lanci recenzije galerije profili intervjui downloads linkovi forum mail impressum

Behind Blue Eyes - Behind Blue Eyes
Stil: Progressive Trance
Label: Iboga
06.01.2006. by Dovla

Antix - Twin Coast Discovery
Stil: Progressive Trance
Label: Iboga
05.06.2005. by Dovla

Blue Leprechaun kompilacija
Stil: Psy Trance
Label: Com.Pact
19.05.2004. by Chryseis

Beat Bizarre - Pandoras Groove Box
Stil: Progressive Trance
Label: Iboga
19.05.2004. by Chryseis

Phaethon's Voyage kompilacija
Stil: Psy Trance
Label: Oktava
19.01.2004. by DovlaOvo Izdanje moete kupiti na sljedeim online shopovima:ocijenite izdanje:
prosjena ocijena:
broj glasova:
401

ocijenite recenziju:
prosjena ocijena:
broj glasova:
386
Cross Link kompilacija - Digiboga

Švedski label Digital Structures i danski label Iboga ove godine su uz nekoliko svojih vlastitih izdanja udružili snage i napravili zajednièku kompilaciju na dva cda. Sam koncept ove kompilacije je fascinantan. Na prvom cdu se nalaze originalne stvari, pola stvari je sa jednog labela a pola sa drugog a na drugom cdu su stvari od jednog labela remixirane od strane projekata sa drugog labela i obrnuto. Sobzirom da je rijeè o dvaju najistaknutijih labelova na progressive trance sceni kvaliteta produkcije je neupitna. Na ovoj kompilaciji je sve do detalja razraðeno poèevši od samog covera na cdu koji je takoðer odlièan.

CD1

Na ovom cdu su originalne stvari od dvaju labelova, neke od njih su veæ bile izdane i prije ove kompilacije no oæito je da su oba labelova htjeli sebe prezentirati na najbolji moguæi naèin pa su tako ovdje izabrane njihove najbolje stvari.

CD2

Nakon originalnih stvari na prvom cdu na drugom se nalaze remixevi tih istih stvari. Jako je zanimljivo vidjeti kako se stilovi ovih dvaju labelova ovdje preklapaju i nadopunjuju jedan drugoga. Zato je drugi cd puno bogatiji i zanimljiviji.

01. Son Kite - Reewo(10:58)
Tko bolje da otvori ovu kompilaciju nego pioniri švedske progressive trance scene, Son Kite. Stvar pocinje sa dosta kratkim mracnim uvodom i ubrzo se javlja nekoliko zanimljivih loopova, naravno karakteristicnih za njihov zvuk. Iako na pocetku mracno, atmosfera se ubrzo mjenja uz par melodija u pozadini i naravno high hatova. Neko vrijeme vas tako stvar vozi sve dok se melodija ne pocinje sve više isticati. Melodija se sve više istice uz dodavanje zanimljivih efekata. Cjela stvar vas vozi polako i nema nekog djela gdje dolazi do klimaksa nego se jednostavno neki elementi smanjuju a drugi povecavaju. Tako sve negdje do sredine kada dolazi jedan jako zanimljiv tribal element koji zvuci kao brzo lupanje po loncima i naravno dodaje dinamicnost stvari. Nakon nekog vremena javlja se malo duži drop sa zvukovima slicnim onima na pocetku stvari uz par nocnih kratkih melodija no nakon toga se opet vraca ona zanimljiva melodija zajedno sa tribal elementima i polako stvar krece opet vozeci vas polako do kraja uz zvukove lonaca. odlicna stvar i odlican pocetak kompilacije.

02. Ticon - Electricity(9:02)
Ova stvar takoder pocinje dosta mracno uz par odlicnih efekata i specificnom bass linijom. Takoder nije pre brza i dosta polako se krece naprijed sve dok se ne javlja odlicna nocna melodija no struktura stvari uglavnom ostaje ista. Nakon nekog vremena se javlja nekoliko perkusija i stvar postaje zanimljivija no i dalje zvuci puno drukcije od ostalih Ticon stvari. Negdje na sredini stvari se javlja voice sample koji slici pjevacu underworlda Karl hydeu i govori: "Electricity" i cjelo vrijeme se kroz stvar ponavlja. Nakon nekog vremena se javlja veca kolicina loopova i jedna karakteristicna ticon melodija. No ubrzo se sve smiruje i uglavnom usporava sve do jednog jako cudnog dropa i opet se javlja voice sample uz melodije. Tako se uglavnom sve održava do kraja kada se još javlja sample uzdisanja. Sve u svemu solidna stvar koja možda malo odstupa od tipicnog ticon stila.

03. Tegma - Werewolf(9:09)
Nakon jako mracnog uvoda javlja se jako dubok bassline. No uz povremena zavijanja u pozadini zvuci dosta jednostavno. Nakon dvije minute se pojavljuje samo jedna dosta jednostavna perkusija. Sve zvuci dosta dosadno sve dok se ne javlja sample zavijanja vukova i uz kratak drop javlja se odlican kick uz high hatove. Zavijanje vukova se neko vrijeme i dalje javlja a stvar dobiva sve više i više perkusija uz razne efekte u pozadini. Tako se održava sve do sredine kada se javlja kratak drop uz jednu kratku mracnu melodiju i opet krece bassline no i dalje bez previše znacajnih promjena. Stvar se ne mjenja previše do kraja i sve u svemu zvuci dosta jednostavno i dosadno.

04. P-Woland - The Lovely Wife(7:41)
Ova stvar jako brzo zapocinje sa jako dubokim basslineom i par high hatova, nakon nekog vremena javlja se velika kolicina efekata koji su svi odlicno složeni u jednu cjelinu i dosta daju na dinamicnosti cjeloj stvari. No zadržavaju se jako dugo i cjela stvar se ne mjenja previše sve do sredine kada se javlja jedan jako dobro izmanipulirani voice sample koji se vrti skoro do kraja stvari. U meduvremenu jedino što se mjenja su high hatovi i perkusije, sama struktura stvari uglavnom ostaje ista i pomalo dosadna no svejedno ova stvar može odlicno poslužiti u nekom warm up setu. Solidno.

05. Llopis - Centrafuge(9:12)
Odmah u startu se javlja bassline sa jednim loopom, nakon pola minute se javljaju odlicne perkusije i razni visoki tonovi. Velika kolicina toga se kroz kratko vrijeme odvija i stvar je jako dinamicna, jer se svi efekti ponavljaju samo po dva tri puta. Nakon te dvije minute sa hrpom detalja se javljaju odlican kick i high hat. Sve se dosta dobro razvija i nakon nekog vremena se opet javlja velika kolicina efekata uz lagana zavijanja u pozadini, opet, jako dinamicno i zanimljivo. uz par tech house elemenata stvar se dosta dobro razvija i na sredini se atmosfera stvari mjenja iz mracnijeg u malo svjetlije. Takoder i prestaju loopovi sa pocetka stvari. Uz malo drukciji ritam nego na pocetku stvar završava sa istom kolicinom efekata i sampleova kao i na pocetku. Jako dinamicno i zanimljivo.

06. Beat Bizarre - Out Loud(11:12)
Malo drukciji uvod se javlja u ovoj stvari, popracen sa hrpom raznih efekata na koje je sve stavljen efekt jeke. No ubrzo krece karakteristican ritam beat bizarrea koji je nevjerojatno uplifting. Ovo je jako minimalna stvar u kojoj se javlja velika kolicina sitnih i tihih no vrlo znacajnih efekata i high hatova. Ono što je naravno zanimljivo je da su bez nekakvog redosljeda poslagani i opet rade jednu dinamicnost slicno kao i u predhodnoj stvari. Ritam se uglavnom ne mjenja i glavnu ulogu imaju ti silni efekti. Sve negdje do polovice kada se javlja jako mracna i odlicna melodija. U ovoj stvari je nevjerojatno kako se uz ovako malo elemenata može postici odlicna atmosfera. Napokon se javlja jedan high hat i cjela stvar odlicno vozi. Ova odlicna atmosfera se zadržava nekoliko minuta s tim da se javlja sve više i više efekata u pozadini koji se naravno ne ponavljaju previše puta. 3 minute pred kraj se javlja još jedna mracna i duboka melodija i cjela stvar vas tako vozi do kraja. Sve u svemu je ovo odlican primjer kako minimalan zvuk sa ovako malo glavnih elemenata i hrpom raznih sitnih detalja može uciniti nevjerojatnu i energicnu stvar.

07. Fabel - The Bear(9:19)
Fabel je poznat po jako mraènim stvarima pa tako i ova ima jako mracan uvod. Ovo je najminimalnija stvar na ovoj kompilaciji. Jako malo toga se ovdje mjenja i kroz cjelu stvar se proteže jedan high hat uz bassline i tek nekoliko perkusija. Iako se nakon par minuta javlja odreðena kolièina perkusija uz neke zanimljive odjekujuæe zvukove sve u svemu zvuèi možda malo predosadno. Bez obzira što se kao i u predhodnoj stvari javlja jedna veæa kolièina sitnih zvukova ova stvar jednostavno nema neku kompleksniju osnovu i zvuèi dosta monotono. Sve u svemu najlošija stvar na kompilaciji.

08. Reefer Decree - Curved Air(7:39)
Kaže se šecer na kraju, i stvarno, ovo je bez ikakve sumnje najbolja stvar na ovoj kompilaciji, cak bi išao toliko daleko da kažem da je samo ova stvar dovoljan razlog da se kupi ova kompilacija. Na poznatom VooV festivalu 2001 godine je 10 000 ljudi vrištalo od veselja kada su navodno prvi put pustili ovu stvar uživo. Stvar zapocinje sa voice sampleom:"everything you used to think was important, it's completly useless" i sa nevjerojatnom jutarnjom melodijom koja se proteže kroz cjelu ovu stvar i jednostavno je jedna od najljepših i najfascinantnijih melodija ikad. Naravno uz sve to je tu i specifican ritam reefer decreea. Ubrzo nakon toga se javlja high hat i kick koji su jednostavno savršeno poslagani. Ovdje nema hrpe razbacanih efekata kao u prethodnim stvarima. Osnova je odlicno složena i izbalansirana. Sve se razvija odlicno i kick se sve pojacava uz par efekata u pozadini. Nakon nekog vremena prestaje melodija i javlja se jako dinamican kick kojega pocinju svi elementi pratiti pa na taj nacina jako dominira cjelom stvari. No ubrzo nakon toga se javlja velika kolicina raznih efekata zavijanja i dolazi malo veci drop u kojem se opet javlja samo melodija no ovaj put u cjelom produženom izdanju što naravno zvuci nevjerojatno. Ubrzo se opet javlja kick ali melodija se i dalje razvija i još više daje jutarnji ugodaj. Sve se tako uglavnom odvija do kraja i stvar završava samo sa ovom nevjerojatnom melodijom. Nevjerojatna stvar i žao mi je što se reefer decree raspao jer su mi definitivno jedan od najboljih progressive trance projekata.

01. Son Kite - Reewo(Llopis Remix)(10:24)
Stvar nema neki poseban uvod nego odmah krece ritam i jedan dosta zanimljiv loop. Stvar dobiva nekoliko tech house elemenata i tocno se može cuti koji zvuk je iz originalne stvari a koji je novi u remixu. No tek nakon 3 minute se javljaju isti tribal elementi kao i u orginalu uz par zanimljivih efekata u pozadini. Stvar ima jako puno tech house elemenata no ipak se javljaju oni mracni elementi po kojima je iboga poznata. Uz nekoliko perkusija se sve razvija bez previse mjenjanja. Tek 3 minute pred kraj dolazi malo duži drop no stvar opet krece u istom ritmu. Pomalo monotono no ipak je zanimljivo vidjeti preklapanje ovih dvaju stilova.

02. Ticon - Electricity(Fabel Remix)(7:06)
Uvod je napravljen uz nekoliko tech house elemenata i zvuci dosta dobro, ovakvu kombinaciju stilova treba dobro znati iskombinirati i ova stvar je jedna od takvih. Iako krece od cistog tech housea ubrzo se uz nekoliko perkusija, high hatova i odlicnih mracnih efekata razvija u nešto puno zanimljivije. Blizu sredine se javlja jedna kratka melodija koja dosta slici underworldu i stvar opet malo više skrece prema tech houseu. Javljaju se isti voice sampleovi kao u originalu i taman kada mislite da ce ovaj stil dominirati pojavljuju se nevjerojatni mracni efekti i stvar postaje odlicna. Sve se pocinje podredivati njima i ova stvar je zbog toga jedna od najmracnijih na kompilaciji. Tako se razvija sve do kraja uz par efekata u pozadini. Odlicna stvar u kojoj se jasno može vidjeti kako se dobro mogu iskoristiti tech house elementi u psy tranceu.

03. Tegma - Werewolf(Beat Bizarre Remix)(8:22)
Bez ikakve sumnje najbolja stvar na drugom cdu. Za razliku od originala koji je malo dosadan remix je napravljen odlicno. Nema posebnog uvoda nego odmah krece ritam uz nekoliko sitnih efekata u pozadini, opet tipicno za beat bizarre. Ritam je naravno nevjerojatan i stvar je jako mracna. Nakon dvije minute dolazi do kratkog dropa i nakon njega se javljaju puno jaci kick i bassline i stvar postaje jako agresivna. Jednostavno je puna energije. Naravno cjelo vrijeme se u pozadini javljaju sitni efekti. Nakon nekog vremena se javlja glavna melodija koja je naravno jako duboka i stvar vas cjelo vrijeme diže. Opcenito je stvorena jako mracna i duboka atmosfera sve dok se ne javlja voice sample Leslie Nielsena iz filma Dracula: Dead and loving it koji govori: "Children of the night, what a mess they make" što daje jednu puno veseliju i smješniju atmosferu stvari. Takoder se javlja i malo jaci kick na nekim elementima uz jedan sample zujanja koji doslovce govori: "zum zum zuuum..." od hrpe efekata koji se i dalje javljaju u pozadini izdvojio bi zvuk otvaranja staklene boce, tj. izvlacenje cepa. Nakon svih ovih silnih elemenata stvar se malo smiruje no opet se nekoliko puta javlja voice sample uz high hatove i stvar se opet uzdiže neko vrijeme i drži vas tako sve do kraja. Sve u svemu odlicna stvar.

04. P-Wolland - The lovely wife(Reefer Decree Remix)(6:26)
Stvar zapocinje sa jednom mracnom melodijom koja je tipicna za Reefer Decree i ubrzo i beat koji je takoder specifican za njih. Za razliku od originala struktura stvari je ovdje jako promjenjena. Sve je puno laganije i melodicnije napravljeno uz dosta efekata u pozadini. Stvar se ljepo razvija uz nekoliko dubljih perkusija i kratkih melodija i drasticno se razlikuje od originala. Melodije sve imaju jutarnju atmosferu i dok je original mogao poslužiti kao warm up remix bi bio odlican za kraj seta. Na sredini se javlja jedan kratki ali odlican drop i ritam se nastavlja uz jednu mracniju kratku melodiju. Iako nema puno osnovnih elemenata sve melodije su jako dobro isprepletene i dana im je tocno onoliko pozornosti koliko zaslužuju. Sve se ljepo polako razvija do kraja kada gdje ostaje samo glavna melodija. Odlicna stvar kao i prethodna.

05. Llopis - Cenatrafuge(Son Kite Remix)(9:33)
Stvar zapocinje sa jednim dosta dobrim loopom i dosta plitkom bass linijom no nakon nekoliko efekata pocinje pravi ritam koji je odlican. Jako je dubok i brz i prate ga svi loopovi i perkusije. Opcenito je ova stvar jako bazirana na loopovima i odlicno vozi. Nakon nekoliko minuta se javlja jedna zanimljiva melodija koja malo mjenja strukturu stvari no pozadina i dalje ostaje ista. Uz kratak drop ona se malo mjenja i polako se pojacava i dolazi u prvi plan. No ubrzo perkusije pocinju preuzimati i lagano guše melodiju. Nakon toga se sve smiruje i opet se javlja malo izmjenjena melodija no kroz cjelu stvar je bassline i dalje jako naglašen. 3 Minute pred kraj se javlja jedan drop i sve se smiruje osim efekata. Nakon toga se opet vraca glavni ritam i stvar tako vozi do kraja. Možda malo predosadno ali zanimljivo je slušati kako se odredeni elementi ovdje izmjenjuju iz prvog plana u drugi i cjela stvar je na taj nacin jako dobro isprepletena.

06. Beat Bizzare - Out Loud(Tegma Remix)(7:35)
Ova stvar je u originalu jedna od najboljih na prvom cdu dok je remix dosta dosadan. Uvod je tipican i nakon nekog vremena se javlja high hat uz jedan voice sample koji je pomalo iritirajuci. Sve se jako polako razvija uz nekoliko perkusija u pozadini no osnovna struktura stvari je dosta neskladna i puno toga se jednostavno ne poklapa kako spada. Takoder ima nekih tech house elemenata no nisu toliko naglašeni. 3 Minute pred kraj se javlja drop i nakon njega se javlja jedan zanimljiv tribal element ali sama struktura stvari je i dalje ista. Bez pre velikih promjena stvar dolazi kraju. Za razliku od originala gdje je jako posvecena pažnja sitnim detaljima ovdje se neke stvari jednostavno ne poklapaju kako spada.

07. Fabel - The Bear(Ticon Remix)(8:25)
Jako lagan i melodican uvod u ovu stvar opet ukazuje na to da je remix puno drukciji od originala. Uglavnom se javljaju nocne melodije no ubrzo krece odlican ritam i high hatovi. Sve se dosta polako razvija i nakon dvije minute uvoda prestaju melodije i stvar postaje malo mracnija. Takoder je pomalo monotona kao i original no povremeno se javljaju kratke melodije dok je pozadina puna perkusija i high hatova. Na sredini dolazi do dropa i javlja se jedna nova dublja melodija i ovdje po prvi put na cjeloj kompilaciji dolazi do breakbeat djela, mogu cak i reci da je ovo najzanimljiviji drop na cjeloj kompilaciji no cjela stvar je dosta monotona. Ostatak stvari se do kraja ne mjenja previše. Sobzirom na to kakva je stvar u originalu remix je solidan.

08. Reefer Decree - Curved Air(P-Wolland Remix)(7:21)
Sobzirom da je original dobio kultni status remix mi se baš i ne svida previše, iako sam po sebi nije tako loš jednostavno nema one silne melodijske dionice koje su u originalu tako odlicne. Ovdje je uvod napravljen sa jako puno tech house elemenata i stvar ima jednu nocnu atmosferu. Takoder je dosta sporija. Nakon nekog vremena se javlja kratak drop i javlja se nekoliko loopova uz par efekata u pozadini. Sve zvuci dosta solidno no puno je sporija od originala. Stvar se ne mjenja previše sve do sredine kada dolazi nekoliko novih loopova i jedna specificna perkusija no sama struktura stvari ostaje ista do kraja. Iako je drasticno stvar promjenjena nije tako loša no original je jednostavno neusporediv sa remixom. Sve u svemu solidno.

Na kraju mislim da su projekti iz Iboge napravili puno bolje remixeve od projekata iz digital structuresa, pogotovo beat bizarre i reefer decree. No bez obzira na to apsolutno sve stvari na ovoj kompilaciji su vrijedne slušanja. Sve je dovedeno do jedne jako zavidne razine i sam koncept ove kompilacije treba jako pohvaliti i nadam se da ce se više labelova odluciti na ovakve zahtjevne projekte. Kao što sam veæ spomenuo drugi cd je puno bogatiji i u njemu poklapanje stilova jako dolazi do izražaja. Uglavnom ova kompilacija je bez ikakve sumnje najbolja kompilacija u godini 2002. Svaka èast.

 


2002-2011 © Trancepleme.com | Design by Dovla, coding by psihodelikk